Wie ben ik (niet) als coach voor ondernemers?

Met enkele jaren op de teller ben ik ondertussen een rijpe mens met een eigen traject van vallen en opstaan. Op een rijtje kan ik zeggen dat ik veel geleerd heb uit mijn fouten, dat ik als partner en vader veel heb geleerd van mijn gebrek aan tijd en aandacht, dat ik als man veel heb geleerd uit mijn ego en mannelijke stoere patronen. Dat ik als mens ten slotte heb geleerd dat er meer in het leven is dan doelen te moeten achterna hollen die niet bij je passen. Dat je streng moet zijn met je ego en speels moet zijn met je ziel. Dat ik als coach echt het verschil kan maken om een bijzonder en rijk leven te leiden.

Nee, ik heb geen magisch recept,

Nee, i’m not Mr Perfect,

Nee, mijn leven is niet steeds in balans,

Dus nee, ik ben geen superheld!

Wel dat ik als coach echt het verschil kan maken!

Toch was dat zeker geen evident pad. Een diepgaande existentiële crisis op mijn 21ste bracht me in een diepe depressie. Tot ik besloot dat ik de teugels terug in handen moest nemen. Ik werd freelance marketing consultant voor non profit sector, startte een eigen onderneming in biologische wijnen, startte en verkocht daarop een ander bedrijf gespecialiseerd in Belgische kwaliteitswijnen. Ik pionierde op verschillende vlakken in het ondernemerschap. Voor velen was ik een rolmodel, maar er was ook een duistere kant. Toxische gewoontes, overdreven bewijsdrang, ongezonde levensstijl, teveel werken, te weinig verdienen,…

Tot ik op een bepaald moment besliste dat het zo niet verder kon! Ik was 34 en besliste om een nieuw hoofdstuk te schrijven in mijn leven. Eén van bewuste keuzes, aanwezige aandacht, gezondere levensstijl, voedende relaties en meer welvaart. Ik begeleide de fusie van mijn bedrijf tot Biodyvino en vertrok met mijn fiets voor een retraite van 2600km richting Santiago de Compostela.

Nog nooit had ik zoveel tijd voor mezelf gehad. Alleen op de fiets en een hoofd vol frustraties, boosheid, angsten, maar ook goesting en enthousiasme voor het nieuw hoofdstuk. Zo’n tocht brengt heel wat teweeg en dat heeft ook bij mij voor heel wat turbulentie gezorgd achteraf.  Groeipijnen en moeilijke beslissingen.

Vandaag ben ik het resultaat van mijn bewuste keuzes en pluk ik de vruchten ervan. Een rijk leven met voedende relaties, uitdagende en inspirerende professionele activiteiten, sportieve en gezonde levensstijl. 

Dat ik enkel met ondernemers werk is een bewuste keuze. Ik geloof dat ondernemers bijzondere mensen zijn die een essentiële bijdrage leveren aan onze welvaart en positieve ontwikkeling van onze maatschappij. Onze wereld heeft ondernemers nodig! Meer bepaald rolmodellen die een inspiratie kunnen zijn voor onze jongeren. Ondernemers die bewust zijn van hun kracht, beperkingen en die zich daadkrachtig en moedig inzetten om de beste versie van zichzelf te laten ontplooien.